Driptape

Drip tape is een soort drip slang. Drip tapes hebben een dunne wand waardoor deze geschikt zijn voor één tot drie teeltseizoenen. Afhankelijk van uw situatie wordt er gekozen voor een drip tape met een wanddikte van 6 tot 15 mil (0,15 – 0,38mm). Drip tape dankt zijn naam aan de manier waarop het opgerold is, de slang wordt namelijk plat opgerold, net als duct tape bijvoorbeeld!

open dag akker van de toekomst 2021

Door zeer gericht water te geven direct bij de wortels van de plant, verdampt er bijna geen water. Door deze geringe verdamping hoeft de afgifte per drip element slechts 0,6 liter per uur te bedragen. Afhankelijk van de teelt en grondsoort zitten de drip element tussen de 20 en 40 centimeter uit elkaar.

Drip tapes vereisen slechts druk van 0,7 bar. Hierin verschilt drip irrigatie met drip tapes van conventionele irrigatie met haspels en een sproeikanon. Hierdoor valt veel geld te besparen op pompkosten.

HORTIGREEN HIGH PERFORMANCE DRIP TAPE

HortiGreen drip tape is een drip tape ontwikkeld voor broere beregening in samenwerking met Zuid-Europese partners. HortiGreen drip tape is een continue getrokken slang waardoor deze overal de hele lengte van de slang even sterk is.

Dunwandige drip tapes van 6 of 8 mil zijn geschikt voor een teeltseizoen waar dikkere tapes van 10 of 15 mil meerdere seizoenen kunnen worden gebruikt. Wat wel belangrijk is voor hergebruik van tapes is dat de watervoorziening schoon is en er voldoende filtratie plaatsvindt.

MEEST GEBRUIKT

In de eenjarige teelten is de 10mil versie van drip tape het meest gebruikt. In meerjarige teelten wordt vrijwel altijd de 15mil versie gebruikt.

De afstand tussen de druppel elementen op de bovengenoemde tapes is vrijwel altijd 40cm. Alleen als er wordt geteeld op een zeer lichte zandgrond of als er fertigatie moet worden toegepast zitten de druppel elementen op 30cm. Dit is omdat op zeer lichte zandgrond het water niet voldoende horizontaal kan verspreiden en eventuele meststoffen minder mobiel zijn in de grond dan onbemest irrigatiewater.

WATERGIFT

Om optimale groei te faciliteren dient het water zich goed horizontaal door de grond te kunnen verspreiden. Door een langzame watergift wordt een dergelijke situatie gecreëerd. Als er te veel water gegeven wordt door bijvoorbeeld te lange gietbeurten of een te korte druppel element afstand kan het voorkomen dat de grond lokaal té nat wordt en het water door deze “natte kolommen” naar de ondergrond, weg van de wortels van de plant.

Aangezien de waterconsumptie van elk gewas verschillend is kan de optimale giettijd verschillen. Onder normale, niet extreme omstandigheden adviseren wij daarom rond de 4mm per gietbeurt aan water te geven voor een akkerbouwgewas. Voor de boomkwekerij zal dit iets hoger liggen.